čtvrtek 4. dubna 2013

Klíčový faktor při hubnutí


Po delší odmlce opět přicházím s novým článkem, kterým snad zodpovím řadu stále se opakujících dotazů z diskuse. Každý by chtěl spalovat tuky nebo naopak nabírat svalovou hmotu co nejrychleji a dělat vše na 100% správně. To samozřejmě chápu, ale často se stává, že lidé bazírují na detailech a přitom jim uniká podstata věci.

bricho


Proto stále častěji od mých klientů nebo na diskusi dostávám dotazy typu:

Jsou lepší brambory nebo rýže, když chci zhubnout a zbavit se přebytečných tuků?

Mám si jít zaběhat ráno, odpoledne nebo navečer? Kdy spaluji nejvíce tuků?

Je lepší běhat 30-ti vteřinové nebo 45-ti vteřinové intervaly? A kolik intervalů mám běhat?

Je výhodnější jíst každé dva a půl hodiny nebo každé dvě třičtvrtě hodiny?

Myslíte, že běhání ráno nebo odpoledne výrazně ovlivní množství spálených tuků? Rozhodně NE! Když se do toho pořádně opřete, je opravdu jedno, v jakou denní dobu to bude.

Mnoho lidí, kterým se nedaří zhubnout a dosáhnout vytoužené postavy selže právě proto, že přemýšlí a analyzuje všechny své činnosti a neustále žhaví klávesnici psaním dotazů do internetových diskusí místo toho, aby intenzivněji trénovali, snažili se připravit si jídlo dopředu a dopřáli si delší spánek na regeneraci.

Zjednoušením svých tréninků, stravy a dalších činností dosáhnete mnohem lepších výsledků, než když budete neustále hledat nejlepší způsob, jak běhat, posilovat a jíst a stále si více a více komplikovat život.

A jaký je vůbec nejlepší způsob, jak běhat, posilovat a jíst?

Co se týče běhání a posilování, platí zde jeden základní předpoklad. Obojí musí mít charakter tréninků. Když trénujete, snažíte se neustále posouvat hranice své výkonnosti a zlepšovat. Každý další trénink byste se měli snažit překonat samy sebe a vylepšit svůj předchozí výkon.


Jinými slovy běhat delší intervaly ve stejné intenzitě (rychlosti), stejně dlouhé intervaly rychleji, zvyšovat počet intervalů, zkracovat pauzu mezi intervaly nebo zvolit náročnější terén (např.: běhání do kopce) . Nelze se samozřejmě zlepšovat ve všech oblastech zároveň, takže si zvolte pouze jednu variantu z výše uvedených možností. Jeden týden zkracujte pauzy, další třeba přidejte nějaký interval navíc. Také nejde neustále stupňovat délku a počet intervalů nebo stále zkracovat pauzy. Vaším cílem by mělo být postupně se dostat na 10 až 15 intervalů. Toto je cíl v rámci dlouhodobého horizontu třeba čtvrt roku nebo i rok. Dále bych nepřekračoval délku intervalu 60 vteřin, pokud chcete primárně spalovat tuk. Vždy bych se držel hesla, že kvalita (rychlost běhu) předchází kvantitu (délku intervalu). Pauzu volte na základě délky a intenzity běhu.

Při posilování vycházejte ze základu slova síla. Pravidelně navyšujte váhu na všech cvicích. To neplatí pouze pro muže ale i pro ženy. Dvou, tří nebo čtyřkilové činky jsou dobré tak na první týden posilování, ale poté byste měli přejít dál a s každým tréninkem stanovovat nový OR (osobní rekord). Toho můžete docílit buď zvýšením váhy, nebo zvýšením počtu opakování. U většiny cviků na horní polovinu těla není nutné provádět více než 10-12 opakování a pro dolní polovinu těla 15-20 opakování. V tomto případě zapomeňte na navyšování sérií nebo přidávání dalších a dalších cviků.

Strava bývá velkým problémem a mnoho lidí si v tomto ohledu neví rady. Velmi jednoduché doporučení by bylo, začněte jíst zdravěji. Přestože si každý hned pomyslí, že by musel jíst jídla, která mu nechutnají, není tomu tak. Místo toho, abyste věnovali čas hledáním poslední superdiety, zaměřte se raději na vlastní experimentování na téma zdravé potraviny a chutné pokrmy.

Zde máte alespoň seznam zdravých potraviny, které určitě zapojte do svého jídelníčku a každé jídlo postavte na jejich základech:

zelenina (paprika, rajčata, mrkev, saláty, cibule, brokolice, špenát, hrášek, kukuřice a další)

luštěniny (fazole černé, fazole barevné, fazole mungo, čočka tmavozelená, čočka červená a cizrna)

ovoce (jablko, broskev, pomeranč, grapefruit, ananas, mango, hroznové víno, banán, meruňka a další)

libové maso (losos, krevety, sardinky, tuňák, hovězí steak, krůtí prsa, kuřecí prsa)

přílohy (brambory, rýže natural, celozrnné těstoviny nebo zelenina)

oříšky (mandle, slunečnicová semínka, kešu oříšky, lískové oříšky, dýňová semínka)

a další (olivový olej, avocádo, vejce, kokosové mléko, mandlové mléko a další)

Ovšem nejdůležitějším faktorem jsou základy správného stravování, které je nezbytné si osvojit, než se pustíte do jakýchkoliv větších změn v jídelníčku. Více se dočtete v článku Nejdůležitější zásady vyvážené stravy.

Příjde vám to stále složité a nemožné zhubnout? Věřím, že ne a snad s pomocí těchto pár rad uvidíte první výsledky, které vás povzbudí k dalšímu snažení a setrvání u zdravého životního stylu.

Takže méně analyzujte a více trénujte, zdravěji jezte a více spěte!

Zdroj:
http://www.cviceni-doma.cz/clanky/hubnuti/32/

Žádné komentáře:

Okomentovat