čtvrtek 4. dubna 2013

Zaručený způsob, jak se zbavit tučného břicha a širokých boků


V poslední době jsem obdržel několik emailů, kde si autorky a autoři stěžovali na problémové partie – břicho, boky a hýždě. Dotazy se vesměs opakovaly: „Jaké cviky pomáhají k zeštíhlení těchto partií?“ „Proč není ve Vašich cvičebních plánech více cviků na břicho?“ nebo „V sekci Cviky mi chybí cviky na boky.“  Domnívám se, že ohledně těchto témat panuje mnoho mýtů, a proto bych chtěl alespoň některé věci uvést na pravou míru.

cviceni


Nejprve bych věnoval několik vět cvikům na problematické ženské partie, konkrétně boky. Širokými boky myslíme širokou pánev. Boky samotné jsou vlastně kyčelní klouby, ke kterým vede spousta úponů stehenních a hýžďových svalů. Prováděním různých cviků na stehna jako jsou dřepy nebo výpady můžeme tyto úpony zpevnit, ale nezbavíme se tím podkožního tuku, který dělá boky široké.

Výše uvedené by se dalo říci o břišních svalech. Prováděním cviků na břicho můžeme částečně zredukovat obvod pasu, protože se povolené břišní svalstvo zpevní. Neznamená to však, že v zrcadle uvidíte krásně vytvarované břišní svalstvo. Zda jsou břišní svaly viditelné na první pohled, závisí na množství podkožního tuku. Jestliže břicho pokrývá vrstva podkožního tuku, nikdy své vypracované břišní svaly neuvidíte.

Jak se tedy zbavit podkožního tuku, který je poslední překážkou ke štíhlé sexy postavě? Správným cvičením. Většina lidí bohužel zvolí nevhodnou formu cvičení a nikdy nedosáhnou znatelných výsledků. Co dělají špatně?

Zapomeňte na dlouhé aerobní cvičení!

Je vědecky prokázáno, že půlhodinové či hodinové kardio cvičení při stále stejné intenzitě (frekvenci) přináší velice slabé výsledky ve srovnání s moderními cvičebními metodami. Vědci porovnávali u dvou skupin lidi na první pohled stejná cvičení:

1) 60-ti minutová jízda na kole

2) 30-ti minutová jízda na kole (při stejné intenzitě jako předchozí jízda) následovaná 20-ti minutou pauzou, a poté dalších 30 minut jízdy na kole

Jaký byl výsledek? Počet spálených kalorií byl stejný. Zato množství spáleného tuku vyznělo lépe v rozděleném cvičení do dvou fází (77% oproti 56%).

A jaký z toho plyne závěr? Proč dělat zdlouhavé a nudné kardio cvičení, když pouhých 20 minut intervalového tréninku funguje daleko lépe, než obě z výše uvedených variant? Neztrácejte dál čas!

Jak docílíte nejlepších výsledků?

Pro dosažení maximálních změn je třeba zkombinovat cvičení a správnou stravu, o zdravé stravě se můžete více dočíst v ostatních článcích. Nyní se však budeme věnovat více cvičení. To se musí sestávat z posilovacího tréninku a intervalového tréninku. Posilovací trénink slouží ke zpevnění postavy a získání svalové hmoty. Za nejúčinnější cviky pokládám cviky s vlastním tělem – kliky, zdvihy, dřepy, výpady, shyby, přítahy nebo sklapovačky a lehsedy. Ukázky cvičebních plánů naleznete zde.

Samotné zpevnění těla nestačí, pokud nás trápí tučné břicho nebo široké boky. Tuk se zpravidla usazuje v problémových partiích, jako jsou břicho, boky, hýždě a stehna. Ale posilovací cviky nejsou příliš účinné při spalování těchto tuků, i když posilování v supersériích je efektivnější než kardio cvičení. Nejúčinnější známou metodou je intervalový trénink. Na rozdíl od kardio cvičení je velice krátký (do 20min), ovšem mnohem intenzivnější. Výsledky za první měsíc dva však budou mluvit za vše. Důležité je důsledné dodržování cvičebního plánu. Ten obsahuje jak intervalový trénink, tak posilovací cvičení. Veškeré podrobnosti správného provádění intervalového tréninku, se dozvíte zde.

Na závěr bych jen dodal, že s metodou intervalového tréninku jsem se setkal poprvé před rokem. Cvičení mě začalo bavit. Výsledky, kterých jsem dosáhl po pouhých 2 měsících posilovacího a intervalového tréninku, mě nadchly, že jsem se o své zkušenosti chtěl podělit s ostatními. Přivedlo mě to k myšlence založit tento portál.

Věřím, že vás také čeká podobná zkušenost. Přeji hodně úspěchů a vytrvejte ve svém snažení.

Zdroj:
http://www.cviceni-doma.cz/clanky/hubnuti/24/

Žádné komentáře:

Okomentovat